SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
S O L L E N T U N A G Y M N A S T E R N A
Träning

Vanliga frågor om träningssektionen

Hur anmäler jag mitt barn till en grupp?

De som redan har en plats i en av föreningens grupper har förtur till nästa terminens platser. Man blir inte tilldelad en plats automatiskt utan måste aktivt anmäla sig.

 

Anmälan till våra grupper: DIREKTANMÄLAN

 

Länkar till direktanmälan är öppna fram till höstlov respektive sportlov de olika terminerna. Så snart vi får ett återbud till en grupp och därmed en ledig plats blir den omedelbart bokningsbar för någon annan. 

 

Kan jag ställa mitt barn i kö till en grupp?

Det går inte att ställa sitt barn i kö. Lediga platser till våra grupper bokas alltid via direktanmälan och fördelas där enligt principen "först till kvarn". 

 

Kan du tänka dig att hjälpa till som ledare?
Vi söker ständigt nya ledare! Barn med föräldrar som kan ställa upp som ledare har förtur till våra barn- och träningsgrupper. 
 

Hur delas grupperna in?

 • Alla träningsgrupper är åldersindelade.
 • Nybörjare utan förkunskaper startar med en BAS-termin där fokus är att lära in grunder så att de lätt kan hoppa in i våra träningsgrupper.

 

Varför har ni delat grupperna i ålder i stället för nivå?

 • Vi vill hålla fokus på glädje och gemenskap
 • Skapa kontinuitet både för gymnaster och ledare
 • Systemet gör det enklare för föräldrar i val av grupper
 • Både skola och de flesta föreningar i kommunen åldersindelar grupper/klasser och vi har erfarenhet av att det fungerar väl. Mer individanpassning ställer lite högre krav på ledare men det hjälper vi till med genom utbildningar.

 

Får inte pojkar och flickor träna tillsammans?

Absolut, det har dock funnits stora önskemål hos föräldrar till pojkar att försöka samla ihop fler killar tillsammans för att de är en minoritet i föreningen. Självklart får killar anmäla sej till våra blandade träningsgrupper också. Vårat syfte är inte att separera pojkar och flickor utan endast erbjuda fler alternativ.

 

Varför är vi inte garanterade plats i samma grupp varje hösttermin?

Vi får lokaltider utdelade av kommunen som sträcker sig från augusti-juni. Det är alltså inte säkert att vi har tillgång till samma tider och lokaler från år till år.

Gymnaster och ledare slutar eller byter grupp – och nya kommer in i gruppen. Med åldersindelade grupper har vi större möjlighet att erbjuda plats i samma grupp eller liknande grupp varje år.

 

System med att återanmäla sig inför varje hösttermin gör att alla som inte vill fortsätta med gymnastik till hösten slipper avanmäla sig utan försvinner automatiskt. Detta sparar timmar av administrativt jobb för oss på kansliet och gör att vi kan fylla plasterna i våra grupper snabbare och se till att så många barn som möjligt får möjlighet att gå på gymnastik.

 

När och var tränar träningsgrupperna?

Hitta information om lokaler och träningstider för våra träningsgrupper HÄR

 

När börjar/slutar terminen?
Höstterminen startar vecka 36 och avslutas vecka 50 
Vårterminen startar vecka 3 och avslutas vecka 20


Under skollov är träningen i regel inställd och det kan även inträffa vid andra tillfällen när vi inte har tillgång till lokalerna men vi garanterar alla grupper minst 12 träningstillfällen/ termin under normala förhållanden (under pågående Covid-19 pandemi ges restriktioner vilket kan påverka vår träningsmöjligheter). 

 

Vilka är ledare i träningsgrupperna?

 • Engagerade föräldrar/vuxna som vill hjälpa till att öppna upp dörrarna för att fler ska få plats i gymnastiken. 
 • Äldre gymnaster (13 år och äldre) som vill lära ut gymnastik. 
 • Ledarteamen består alltid av minst en som är över 18 år samt 1 ledare/7 gymnaster. 
 • Alla ledare erbjuds gratis utbildning för den nivå som gruppen tränar på. 

 

Vad kostar det att gå på gymnastik?
Medlemsavgiften gäller ett helt kalenderår och betalas på vårterminen. Medlemsavgiften är 150 kr/gymnast och år. En enkel olycksfallsförsäkring ingår i fullt betald medlemsavgift.

 
Terminsavgifter:
1h/vecka: 1200kr
1,5h/vecka: 1300kr
2h/vecka: 1400kr
 
Terminsavgiften är densamma oavsett om anmälan sker innan eller efter terminsstart. Avgiften reduceras alltså inte efterhand.

 

När får man träna i Satelliten? 
I Satelliten tränar våra tävlingsgrupper som har stort behov av de redskap som finns i hallen, barn och träningsgrupper tränar i skolgymnastiksalar runt om i kommunen. Varje år ordnar vi event som gör att alla har möjlighet att få träna någon gång i Satelliten.

 

Vad ska barnen ha på sig?

Barnen ska vara ombytta till träningskläder när de deltar i gymnastiken.

Det kan vara gymnastikdräkt, T-shirt eller linne och tights eller shorts.

Det är bra om träningskläderna inte ”fladdrar” för mycket utan är ganska kroppsnära.

Barnen tränar bäst barfota, för att minska risken för att stuka eller vricka fötterna.

 

Vad ska vi tänka på innan träningen?

 

 • Barnen ska vara ombytta till träningskläder när de deltar i gymnastiken.
 • Barnen bör ha mjuka kläder på sig och vi ser helst att barnen är barfota så att de inte gör illa sig själva eller någon kompis.
 • Långt hår ska vara uppsatt, för att inte fastna i redskapen eller råka sätta händerna på det när de gör övningarna.
 • Alla smycken borttagna, för att undvika att man skadar sig själv eller andra barn.
 • Ta gärna med en vattenflaska eftersom de kan bli väldigt törstiga.
 • Se gärna till att toalettbesök är avklarade innan ni kommer in i hallen.
 • Kom i tid till träningarna både när ni lämnar och hämtar.
 • Föreningen har event där du som förälder förväntas ställa upp så att vi kan ge barnen så mycket roligt som möjligt. 
 • Se till att ha kontaktuppgifter till ledarna samt meddela om ni byter mail/telefonnummer så att ledare/kansli alltid kan nå er.

 

Får föräldrar/syskon/kompisar vara med på gymnastiken?

Våra hallar är små och barnen är många. Ska även föräldrar och syskon eller kompisar sitta med i hallen blir det lätt väldigt rörigt. 

Att våga prova och att lära sig ska kännas tryggt. I lärandet ingår mindre lyckade försök som en nödvändig del i utvecklingen. Innan barnen känner sig trygga att göra detta framför publik behöver de öva i en lugn och tillåtande miljö. Vi vill skapa denna miljö bland annat genom att alla i hallen är aktiva.

 

Föräldrarna lämnar sina barn och kommer sedan tillbaka efter träningens slut alternativt sitter och väntar i omklädningsrummet. Vill du som förälder vara med så ska du vara ombytt och aktiv under träningen.  

 

Anhöriga är välkomna att titta på vid första och sista gången på terminen om de vill, däremellan så vill vi att ni väntar utanför hallen.

 

Vill man som förälder eller anhörig vara med varje gång så är ni välkomna att hjälpa till som ledare. Se mer information om att bli ledare HÄR.

 

 

Är ditt barn intresserad av tävlingsgymnastik?

Är ditt barn inskriven i en träningsgrupp erbjuder vi extra träning en dag i veckan. Överflyttar från träningsgrupper till tävlingsgrupp sker i mån av plats och att vi ser en hög närvaro och träningsintensitet under x-träningarna. Inbjudan till x-träning skickas ut i början av varje termin.

 

Viljan är grunden för all gymnastikutövning. Alla barn utvecklas olika och i olika takt. Målet är inte att barnet så snabbt som möjligt ska byta till en tävlingsgrupp utan att bytet sker så barnet får så bra förutsättningar med sig som möjligt. Gymnasten ska hålla långsiktigt.

 

Tävlingsymnastik ställer högre krav på både gymnaster men även på ledare, därför har vi begränsade möjligheter med antalet tävlingsgrupper vi kan starta.

 

De gymnaster som vill ha mer utmaning kan anmäla sig till x-träning, där gymnasten mer intensivt jobbar på tekniska detaljer, en träning som är mer lik tävlingsgruppernas.